Ανακοινώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία

 

 

Είσοδος μέλους

 

 

ΝΕΑ

 

25.06.2019 Ελάφια - Λύκοι και συμβίωση 

Την περασμένη Πέμπτη (20/6/2019) στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων , μετά από πρόσκληση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, έλαβε χώρα επιστημονική συνάντηση με στόχο να αναπτυχθεί σχέδιο δράσης για την διαχείριση των πληθυσμών του κόκκινου ελαφιού (Cervus elaphus) και του λύκου (Canis lupus), καθώς και της συμβίωσης τους. Η επιστημονική συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ερευνών και μελετών, τα οποία δείχνουν /πιστοποιούν την επανεμφάνιση του λύκου και την εδραίωση του στην περιοχή της Πάρνηθας από το 2014 και προκαλούν ανησυχία ως προς την μείωση του αριθμού των  ελαφιών και των συχνών επιθέσεων λύκων.

Στη συνάντηση εκτός από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα που παρουσίασε το πρόβλημα, συμμετείχαν επιστημονικές ομάδες ειδικών στην παρακολούθηση και διαχείριση ζωικών πληθυσμών από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, την Καλλιστώ, την Βιόσφαιρα, WWF Hellas, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ανεξάρτητοι επιστήμονες, εκπρόσωποι της Κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας και των τοπικών Δασαρχείων, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, εκπρόσωποι όμορων Δήμων, του ΕΛΓΑ και άλλων ενδιαφερομένων.

Στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα κατ’ αρχάς της ακριβούς εκτίμησης των πληθυσμών ελαφιών και λύκων και κατά δεύτερον της υιοθέτησης μεθόδων εκτίμησης και αναφορών περιστατικών θηρεύσεων και παρακολούθησης συνηθειών θηρευτών και ελαφιών με σύγχρονα δορυφορικά συστήματα , θερμικές κάμερες και ανάλυσης περιττωμάτων.

Εκ μέρους του Φορέα απευθύνουμε τις θερμότερες ευχαριστίες σε όλους που παρευρέθηκαν και βοήθησαν με τις γνώσεις τους να διευκρινισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Εν προκειμένω και μετά τη συζήτηση, το ΔΣ του Φορέα θα ιεραρχήσει τα βήματα και τις συνεργασίες που πρέπει να δρομολογηθούν για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων.

 

 

 

12.06.2019 Επιστημονική Συνάντηση με θέμα: "Διαχείριση και Παρακολούθηση Πανίδας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας"

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας διοργανώνει επιστημονική συνάντηση την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 και ώρα 11:00 πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (Τέρμα Αλκμάνος, Ιλίσια - Αθήνα) με θέμα"Διαχείριση και Παρακολούθηση Πανίδας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας". Το υλικό της συνάντησης είναι διαθέσιμο στον κάθε ενδιαφερόμενο παρακάτω.

  1. "Μελέτη της επίδρασης των λύκων στον πληθυσμό και την κινητικότητα του κόκκινου ελαφιού στην Πάρνηθα" - Εταιρεία για τη μελέτη και διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος "Βιόσφαιρα"
  2. "Μελέτη με θέμα την Φέρουσα ικανότητα βόσκησης του Εθνικού Δρύμου Πάρνηθας" - Πανεπιστήμιο Πατρών
  3. "Επανεμφάνιση λύκων στον Εθνικό δρυμό Πάρνηθας" - Περιβαλλοντική Οργάνωση "Καλλιστώ"
  4. "Εισήγηση για το κόκκινο ελάφι στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας" - Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας

 

 

  

18.04.2019 Συγκρότηση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας σε Σώμα.

Με την από 1682/08.04.2019 Πρόσκληση του Προέδρου για συνεδρίαση συνήλθε την 17.04.2019 στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, στην Λ. Θρακομακεδόνων 131 το Διοικητικό Συμβούλιο, με παρόντα μέλη τους: Καρέτσο Γεώργιο, Μπρέμπο Σπύρο, Τσούπρα Ιωάννα, Σαμιωτάκη Αντώνιο, Στάμου Ιωάννη, Συμβουλίδου Μαρίνα, Βασιλείου Νικόλαος.

Ομόφωνα αποφάσισε 

Ομόφωνα αποφασίστηκε η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας σε σώμα ως εξής:

Στάμου Ιωάννης στη θέση του Αντιπρόεδρου και

Συμβουλίδου Μαρίνα στη θέση της Γραμματέα.

 

 

 

 

08.04.2019 Πρόσκληση για την 147η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 και ώρα 10:00 πμ στα γραφεία του Φορέα Λ.Θρακομακεδόνων 131, Αχαρναί θα πραγματοποιηθεί η 147η τακτική συνεδρίαση ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.