Ανακοινώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία

 

 

Είσοδος μέλους

 

 

Πρόγραμμα Δρυάδες

 

 

 

Δράση 3: Παρακολούθηση του κόκκινου ελαφιού (Cervus elaphus) «Ακολουθώντας τα χνάρια του ελαφιού»

Το είδος Cervus elaphus (κόκκινο ελάφι) έχει χαρακτηριστεί «κρισίμως κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009).  Στην Πάρνηθα συναντάται ο σημαντικότερος πληθυσμός κόκκινου ελαφιού στην Ελλάδα.  Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας εφαρμόζει πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης των ελαφιών της Πάρνηθας με σκοπό τη διαχρονική γνώση των μεταβολών στο μέγεθος και τη δομή του πληθυσμού προκειμένου να εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που θα προστατεύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας αλλά και τα ίδια τα ελάφια.

Μεταξύ των μεθόδων που εφαρμόζονται είναι και η μέθοδος της καταγραφής των μυκηθμών αρσενικών ελαφιών κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Για την εφαρμογή της μεθόδου επιλέγονται κεντρικές θέσεις ακρόασης σε ανάλογου μεγέθους λεκάνες απορροής. Οι ομάδες καταγραφέων στελεχώνουν για ένα τρίωρο κάθε θέσης ακρόασης. Για την καταγραφή απαιτείται η παράλληλη εργασία πολλών ατόμων ώστε να είναι δυνατή η ταυτόχρονη κάλυψη πολλών σημείων. Για αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή εθελοντών.

Η παρακολούθηση θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8, και 9 Οκτωβρίου 2014. Θα προηγηθεί εκπαίδευση των εθελοντών τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014.

Ο Φορέας θα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία παρακολούθησης και θα αναλάβει τη μετακίνηση των εθελοντών. Η απασχόληση των εθελοντών θα διαρκέσει 3 ώρες. Σε κάθε εθελοντή θα δοθεί ένα σνακ και ένα μπουκαλάκι νερό.

Μετά το τέλος της παρακολούθησης θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Το πρόγραμμα της παρακολούθησης θα είναι το εξής:

16:45 – 17:00: Συνάντηση εθελοντών στο σταθμό μετρό Αττική (επί της Λιοσίων) και στο τέρμα λεωφορείων Μεσονύχι, στις Αχαρνές.

18:00: ?φιξη στο σημείο παρακολούθησης και έναρξη παρακολούθησης

21:00: Λήξη παρακολούθησης και αναχώρηση

22:00: ?φιξη στο σταθμό μετρό Αττική και στο τέρμα λεωφορείων Μεσονύχι.

Δήλωση συμμετοχής

Συμπληρώστε το έντυπο ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και στείλτε το στο email: anna.derveni@yahoo.com ή στείλτε email στην παραπάνω διεύθυνση αναφέροντας το ονοματεπώνυμό, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας, σημείο συνάντησης που εξυπηρετεί και τον αριθμό ταυτότητας (απαιτείται για την ασφάλισή σας).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν μία έως τρεις ημερομηνίες  από τις παρακάτω αναφερόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής της δράσης: 7, 8 και 9.10.2014.

Όλοι οι εθελοντές θα συμμετάσχουν σε ενημέρωση εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18.00 στο Δασαρχείο Πάρνηθας (Λ. Θρακομακεδόνων 142, Αχαρνές).

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 3.10.2014.

 

 

Πρόγραμμα Δρυάδες - Νυχτερινός περίπατος 9/9/2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα νυχτερινών περιπάτων στην Πάρνηθα τα βράδια των καλοκαιρινών πανσελήνων.Ο πρώτος νυχτερινός περίπατος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.Θα πραγματοποιηθούν νυχτερινοί περίπατοι και κατά τις πανσελήνους του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει

17.45 -18.00: Συγκέντρωση στον σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς και στο σταθμό του μετρό Ανθούπολης (κόκκινη γραμμή).

18.30: Aφιξη στο τελεφερίκ.

19.00: Aφιξη στην έναρξη του μονοπατιού

20.00: Aφιξη στο πυροφυλάκιο στη Σκίπιζα

20.00-21.00: Ενημέρωση για την πυροπροστασία και παρακολούθηση ελαφιών με τηλεσκόπια.

21.30: Αναχώρηση από το πυροφυλάκιο

22.30: Aφιξη στο καταφύγιο

23.30: Αναχώρηση από το καταφύγιο

12.30: Aφιξη στον σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς και στο σταθμό του μετρό Ανθούπολης

 

Σας ενημερώνουμε ότι θα περπατήσουμε το μονοπάτι που ξεκινάει από τη θέση Σκαλάκια-Ναυτικό και καταλήγει στο πυροφυλάκιο της Σκίπιζας. Το μονοπάτι είναι βατό με μικρές έως μέτριες κλίσεις εκτός από τα τελευταία 5'. Κατά τη μετάβαση στο πυροφυλάκιο θα είναι μέρα, ενώ κατά την επιστροφή θα έχουμε το φώς του φεγγαριού. Στο καταφύγιο μπορούμε να μείνουμε και περισσότερη ώρα, ανάλογα με την επιθυμία της ομάδας.Η μετακίνηση από και προς το σταθμό της Κηφισιάς και της Ανθούπολης θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο του Φορέα. Μπορούν να συμμετάσχουν μόνο ενήλικες. Όποιοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε απαντώντας στο email anna.derveni@yahoo.com .Ο νυχτερινός περίπατος κατά την πανσέληνο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Αυγούστου και περιμένουμε τις συμμετοχές σας μέχρι την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014.Ο νυχτερινός περίπατος κατά την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου (όλο το πρόγραμμα θα μετακινηθεί μισή ώρα νωρίτερα) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου και περιμένουμε τις συμμετοχές σας μέχρι την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014.Όσοι συμμετάσχετε, παρακαλούμε να φοράτε μακρύ παντελόνι, κατάλληλα παπούτσια και να έχετε μαζί σας μια φούτερ μπλούζα ή ένα ελαφρύ μπουφαν, γιατί θα έχει κρύο στο βουνό. Προαιρετικά μπορείτε να φέρετε κπ φακό, χωρίς να είναι απαραίτητο. Εμείς θα εχουμε 2 φακούς χειρός και περίπου 20 φακούς κεφαλής.Την ομάδα θα συνοδέψουν η ?ννα Δερβένη, δασολόγος του Φορέα και ο Χρήστος Στεργιόπουλος, Ειδικός Δασικής Προστασίας του Φορέα.Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας, στο τηλέφωνο 2102445226 ή στο εμαιλ anna.derveni@yahoo.com (προτιμάται).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παλαιότερες ανακοινώσεις.

 Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας διοργανώνουν πιλοτικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας στις 8,9, 14 και 15 Ιουνίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.