Ανακοινώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία

 

 

Είσοδος μέλους

 

 

Εθελοντισμός

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ!

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, η Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, το Δασαρχείο Πάρνηθας και το WWF, μετά την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος εθελοντικών αναδασωτικών εργασιών στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας που υλοποίησαν τη φυτευτική περίοδο 2009-2010, συνεχίζουν και τη φυτευτική περίοδο 2010-2011 τις εθελοντικές αναδασωτικές εργασίες. Το πρόγραμμα εθελοντικών εργασιών έχει την υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Πάρνηθα που αποτελείται από τον ΣΚΑΪ, την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το WWF Ελλάς.

Οι εθελοντικές αναδασωτικές εργασίες θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2011. Τους μήνες Νοέμβριο – Ιανουάριο θα πραγματοποιηθούν σπορές και φυτεύσεις κεφαλληνιακής ελάτης. Τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν περιποιήσεις φυταρίων κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης που φυτέυτηκαν προηγούμενες χρονιές. Οι εργασίες ενδέχεται να παραταθούν, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Οι εθελοντές που επιθυμούν να συνεισφέρουν εθελοντική εργασία θα πρέπει να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης. Η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνει με δύο τρόπους, με εξ αποστάστεως σεμινάριο (e-learning) ή με επιμορφωτικό σεμινάριο σε αίθουσες που θα ανακοινώσει ο Φορέας. Η πρακτική εξάσκηση θα πραγματοποιηθεί στην Πάρνηθα τις ημέρες των εργασιών.

Οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις αναδασωτικές εργασίες θα πρέπει να σέβονται τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού και να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (άνετα ρούχα, κατάλληλα παπούτσια, καπέλο, νερό). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας στα τηλέφωνα 2102478540, 2102445226.

 

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός αποτελεί βασικό παράγοντα για την πρόληψη, τον εντοπισμό των δασικών πυρκαγιών και την υποβοήθηση στην κατάσβεση, με την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστός συντονισμός και αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του ανέθεσε ρητά ο νομοθέτης προσπαθεί να προωθήσει τη συντεταγμένη και οργανωμένη δράση των φορέων που παρεμβαίνουν στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας με σκοπό την προστασία της.
Στη Πάρνηθα δραστηριοποιούνται αρκετές εθελοντικές ομάδες και αρκετοί μεμονωμένοι εθελοντές. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προσφορά εθελοντικής εργασίας στον Εθνικό Δρυμό και ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας έχει αυξηθεί μετά την πυρκαγιά του 2007.
Η αφετηρία της συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας με εθελοντικές οργανώσεις τοποθετείται το 2007. Την αντιπυρική περίοδο του 2007 επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από το Φορέα, προσέγγιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Πάρνηθα, μέσα από μια σειρά συγκεντρώσεων στα γραφεία του Φορέα, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα  της περιοχής, η δράση κάθε οργάνωσης σε θέματα δασοπροστασίας και οι δυνατότητες συνεργασίας, συντονισμού και δημιουργίας ενιαίου πλάνου δράσης. Για τη νομική κάλυψη τόσο του Φορέα όσο και των εθελοντών, κάθε εθελοντική ομάδα είχε υπογράψει σύμβαση παροχής εθελοντικής εργασίας για το διάστημα που απασχολούσε εθελοντές στην Πάρνηθα και οι εθελοντές έφεραν επίσημο δελτίο ταυτότητας, όπου φαινόταν το σήμα του Φορέα. Καθώς η προσπάθεια ήταν νέα, ο Φορέας αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, με κύρια δυσκολία την εξασφάλιση της ασφάλειας των εθελοντών.
Αφού αξιολογήθηκε η εμπειρία που αποκτήθηκε το 2007 και αντιμετωπίστηκαν οι όποιες δυσκολίες είχαν προκύψει, ο Φορέας Διαχείρισης συνέχισε την συνεργασία του με τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας το 2008, το 2009, το 2010 καθώς συνεχίζει και το 2011. Οι κύριοι άξονες που θέτει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας είναι:
•    Συντονισμός όλων των εθελοντικών ομάδων, σε θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών, από το Φορέα Διαχείρισης. Για τον συντονισμό και την ενημέρωση των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Πάρνηθα, πραγματοποιούνται συναντήσεις, στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, ανάμεσα στις εθελοντικές οργανώσεις και στο προσωπικό του Φορέα.

•    Στελέχωση των μόνιμων πυροφυλακίων με εβδομαδιαίο υπεύθυνο προγραμματισμό.Την αντιπυρική περίοδο 2008 τα πυροφυλάκια στελεχώθηκαν από προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, πυροσβέστες, τον Σύνδεσμο Προστασίας Πάρνηθας, τους Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο Φυλής. Την αντιπυρική περίοδο 2009 και 2010 στελεχώθηκαν από πυροσβέστες, τον Σύνδεσμο Προστασίας Πάρνηθας, τους Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής και τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Νέας Φιλαδέλφειας.
•    Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με εξοπλισμό (όπως πυξίδες, κιάλια, διόπτρες νυκτός) και καύσιμα κίνησης των οχημάτων.
Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την αξιοποίηση των υποδομών, του εξοπλισμού και του διαθέσιμου προσωπικού είναι το ζητούμενο για τη διαφύλαξη του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

 

 

"Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα" από την Κυριακή 16 Νοεμβρίου

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου ξεκινάμε με πεζοπορία και γνώση στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοίου. Τα μονοπάτια εντός του κτήματος έχουν χαμηλό επίπεδο δυσκολίας (κατηγορία 1). Γίνεται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης  Εθνικού Δρυμού  Πάρνηθας.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τη νέα δράση με τίτλο "Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα", που έχει στόχο να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, εγκαινιάζει ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας από την Κυριακή 16 Νοεμβρίου
Περιλαμβάνει περιπάτους και πεζοπορίες με τη συμμετοχή εθελοντών σε ημιορεινά και ορεινά μονοπάτια, για γνωριμία με την ελληνική φύση αλλά και την ιστορία.
Η πρώτη δράση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου και γίνεται σε συνεργασία με το Φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας, το σύλλογο φίλων κτήματος Τατοΐου και το ινστιτούτο Περιβάλλοντος.Τα μονοπάτια εντός του κτήματος έχουν χαμηλό επίπεδο δυσκολίας (κατηγορία 1). Γίνεται σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.
Στην πρώτη δράση πεζοπορίας έχουμε τη συμπαράσταση του συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου και το Ελληνικού Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης.
Σημείο συνάντησης, η κεντρική είσοδος του Κτήματος Τατοΐου στη θέση Λεύκα, στις 11:00 το πρωί.
Σε όλη την έκταση του κτήματος συναντάμε πλούσια βλάστηση από έλατα, πεύκα και σημαντικά είδη της ελληνικής χλωρίδας. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας θα πρέπει να φοράμε αθλητικά παπούτσια και ρούχα.
Λίγα λόγια για τα πρώην βασιλικά ανάκτορα
Στο Τατόι, οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν από την άνοιξη του 1884 έως τα τέλη του 1886. Τα εγκαίνια τελικά τελέσθηκαν την Πέμπτη 18 Μαΐου 1889.Η έπαυλη χρησίμευε ως κύρια θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας, η οποία κατοικούσε σε αυτήν από τον Μάιο έως το προχωρημένο φθινόπωρο. Μόνο το 1909-10 η βασιλική οικογένεια διαχείμασε στο Τατόι, λόγω των πολιτικών γεγονότων της εποχής, κυρίως όμως λόγω της πυρκαγιάς, που είχε καταστήσει τα Ανάκτορα Αθηνών-σημερινή Βουλή-ακατοίκητα.Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη το 1913, η βασίλισσα Όλγα διέμεινε για ένα διάστημα στην έπαυλη, η οποία σύμφωνα με τη διαθήκη του συζύγου της, της άνηκε. Λόγω της καταστροφής της δικής του έπαυλης στη μεγάλη πυρκαγιά της 30ης Ιουνίου 1916, μεταφέρθηκε σε αυτήν και ο βασιλεύς Κωνσταντίνος. Στις 12 Οκτωβρίου 1920 πέθανε εκεί από δάγκωμα πιθήκου, μετά από εβδομάδες φρικτής αγωνίας, ο βασιλεύς Αλέξανδρος.
Περιβάλλον
Τατόι ήταν παλιότερα μία από τις πιο μαγευτικές περιοχές της χώρας. Στα πλούσια δάση του ζούσαν ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα και άλλα μικρότερα ζώα.Στις 30 Ιουνίου του 1916 μία μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους. Στα χρόνια που ακολούθησαν το δάσος αναπτύχθηκε ξανά, αλλά στις δεκαετίες του 1970 και 1980 νέες πυρκαγιές κατέστρεψαν και πάλι μεγάλο μέρος του. Τα κατεστραμμένα από τις πυρκαγιές τμήματά του κηρύχθηκαν αναδασωτέα με τις αποφάσεις του Νομάρχη Ανατ. Αττικής. Στο σύνολό τους σχεδόν οι εκτάσεις αυτές αναδασώθηκαν τεχνητά από την Δ/νση Αναδασώσεως Αττικής. Διαθέτει περισσότερα από 35 είδη της ελληνικής χλωρίδας ενώ είναι και καταφύγιο θηραμάτων με βάση απόφαση του υπουργείου Γεωργίας.
 

 

 

 

 

Περπατάμε σε μονοπάτι στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας 30/11

Ημέρα & ώρα: 30 Νοεμβρίου 2014 - από τις 11:00πμ έως τις: 2:00μμ

Τοποθεσία:

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, περπατάμε στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, στο μονοπάτι που μας οδηγεί στη χαράδρα της Χούνης. Η διάρκεια της πεζοπορίας μας προς τη χαράδρα Χούνη και επιστροφή μας στη βάση του τελεφερίκ, είναι 2 ώρες. Σε αυτό το χρόνο δεν υπολογίζονται οι στάσεις για ξενάγηση.

Το μονοπάτι είναι βατό με βαθμό δυσκολίας 2, καθαρό και σηματοδοτημένο.

Σημείο συνάντησης, το parking του τελεφερίκ της Πάρνηθας, στις 11 το πρωί.

Η δράση της πεζοπορίας γίνεται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και τα μέλη του Φυσιολατρικού Αθλητικού Ορειβατικού Συνδέσμου, τα οποία θα μας καθοδηγήσουν στο μονοπάτι και θα μας ξεναγήσουν στα σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Το μονοπάτι, που οδηγεί στη χαράδρα της Χούνης, έχει πλούσια βλάστηση και το μεγαλύτερο μέρος του δεν καταστράφηκε από την πυρκαγιά το 2007.

Γενικές οδηγίες προς τους εθελοντές που θα λάβουν μέρος στην πεζοπορία:

1) Πρέπει να φορούν αθλητική φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά μποτάκια.
2) Να έχουν καλή φυσική κατάσταση.
3) Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχηγών στην πεζοπορία.
4) Να μην αλλάζουν μονοπάτι και να ακολουθούν αυτό που έχει καθοριστεί.
5) Δεν επιτρέπεται να έχουν μωρό στην αγκαλιά ή να σπρώχνουν  καρότσι.
6) Δεν επιτρέπεται να καταστρέφουν τη σήμανση του μονοπατιού.
7) Εάν νιώσουν κούραση, ξεκουράζονται, αφού πρώτα ενημερώσουν τους επικεφαλείς της πεζοπορίας.
8) Δεν αφήνουμε σκουπίδια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας μέσα στο μονοπάτι.
9) Στο πλαίσιο του προγράμματος «αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα» έχουν εξασφαλιστεί όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε η πεζοπορία να γίνει ευχάριστα και με απόλυτη ασφάλεια.

 

«Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα»

 

 

15.03.2015

Την Κυριακή 15 Μαρτίου, στις 10 το πρωί,ο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και το

«Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης, αναδασώνει στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010 και από τότε μέχρι σήμερα, έχουν φυτευτεί τουλάχιστον 10.000 μικρά έλατα και πεύκα σε περιοχές της Πάρνηθας, οι οποίες κάηκαν τον Ιούνιο του 2007.

Η αναδάσωση θα γίνει με τους εθελοντές, που έχουν περάσει τα στάδια εκπαίδευσης σύμφωνα με το πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης και έχουν λάβει μέρος στις αναδασώσεις του δρυμού από το 2010 μέχρι σήμερα.