Ανακοινώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία

 

 

Είσοδος μέλους

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΕ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ


•    20 Οκτωβρίου 2007: Ημερίδα με θέμα «Δάση: ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας»
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής δια του γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργάνωσε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ημερίδα με θέμα «Δάση: ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας». Από τον Φορέα ζητήθηκε η συμμετοχή του Προέδρου έτσι ώστε να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες στις εργασίες της ημερίδας για θέματα που αφορούν ζητήματα προστασίας και διαχείρισης του δασικού πλούτου.
Στα πλαίσια μιας γενικότερης συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ο Φορέας συμμετείχε στην ημερίδα με παρουσίαση εισήγησης και οργάνωση ξενάγησης στον Δρυμό.

•    16 Μαρτίου 2008: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τον Μάρτιο του 2008 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία  του πρώην υφυπουργού Δασών κύριου Κιλτίδη και της Διεύθυνσης Δασών, οργάνωσε ημέρα δενδροφύτευσης στην περιοχή της Πεντέλης. Ο Φορέας συνδιοργανωτής σε αυτή την πρωτοβουλία, διέθεσε το προσωπικό του, ενημερωτικά φυλλάδια και εργαλεία εκσκαφής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πλήθος εθελοντικών οργανώσεων, σχολικές μονάδες, κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι τοπικών αρχών του κράτους.

Εικόνα 11: Στιγμιότυπα από την ημέρα δενδροφύτευσης στην περιοχή της Πεντέλης

•    23 Μαρτίου 2008: Κοινότητα Κρυονερίου
Η Κοινότητα Κρυονερίου συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος, διοργάνωσε Ημέρα Δενδροφύτευσης, τον Μάρτιο του 2008.  Χώρος συγκέντρωσης ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου. Ο Φορέας στήριξε την προσπάθεια με την παρουσία του προσωπικού του.

•    09 Απριλίου 2008:  Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το «Παρατηρητήριο της Πάρνηθας» διοργάνωσε περιήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας που είχε ως στόχο την παρακολούθηση των εξελίξεων αποκατάστασης της
πληγείσας περιοχής. Ζητήθηκε η συνεργασία και η συμβολή του Φορέα στην ξενάγηση και υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η περιήγηση περιλάμβανε διαδρομή σε καμένες και μη εκτάσεις του Δρυμού.

•    9 - 10 Μαΐου 2008: 1η Συνάντηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού προσκάλεσε την άνοιξη του 2008 τους Φορείς Διαχείρισης στα πλαίσια διοργάνωσης διημερίδας με θέμα «Διαχείριση και Διατήρηση των Προστατευόμενων Περιοχών: Προβλήματα, Ιδιαιτερότητες, Προοπτικές Ανάπτυξης» στη περιοχή των Καλαβρύτων με σκοπό την γνωστοποίηση κοινών προβλημάτων και την ανάπτυξη καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των Φορέων. Εκπρόσωποι των εργαζομένων και του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας παρακολούθησε τις εργασίες της διημερίδας και έλαβε μέρος με εισήγηση του Προέδρου.

•    11 Μαΐου 2008: Κοινότητα Κρυονερίου

Η Κοινότητα Κρυονερίου συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, διοργάνωσε Εθελοντική Ημέρα Συλλογής Σκουπιδιών, τον Μάιο του 2008. Ο Φορέας Διαχείρισης στήριξε την προσπάθεια με την παρουσία του προσωπικού του.
•    10 - 16 Ιουλίου 2008: Επίσκεψη μαθητών από τη Γαλλία στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ανέλαβε το καλοκαίρι του 2008, να φιλοξενήσει 12 Γάλλους μαθητές, καθώς και 2 συνοδούς τους, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Πάρνηθα, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και να γνωρίσουν τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι αναδασώσεις.

•    24 Οκτωβρίου 2008: 1η Ευρωπαϊκή Δασική Εβδομάδα
Στα πλαίσια της 1η Ευρωπαϊκής Δασικής Εβδομάδας (20 – 24 Οκτωβρίου 2008) «Όλοι σε δράση για τα δάση», η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργάνωσε ημέρα δενδροφύτευσης, στο Ποικίλο Όρος, στις 24 Οκτωβρίου 2008. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών του κράτους, πλήθος εθελοντικών οργανώσεων, σχολικές μονάδες, κάτοικοι της περιοχής καθώς και εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης. Ακολούθησε συζήτηση σε αίθουσα του Δήμου Χαϊδαρίου.

•    26 - 27 Νοεμβρίου 2008: Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων
Το πρώην Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σε συνεργασία με το ΕΚΒΥ διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα: «Ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών». Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας συνέβαλε στην υλοποίηση του σεμιναρίου. Ειδικότερα η συμβολή του αφορούσε την εξεύρεση χώρου διεξαγωγής του σεμιναρίου, παροχή μέσου μεταφοράς των συμμετεχόντων και πραγματοποίηση ξενάγησης στον Εθνικό Δρυμό. 

 •    29  Νοεμβρίου 2008: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα πλαίσια της Υπουργικής Διάσκεψης για την Προστασία των Δασών στην Ευρώπη πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε με σκοπό την διερεύνηση της προστιθέμενης αξίας μιας Νομικά Δεσμευτικής Συμφωνίας για τα δάση στην Ευρώπη (Legal Binding Agreement for Forests in Europe) στην Αθήνα στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2008. Την 29η Νοεμβρίου διοργανώθηκε ξενάγηση με πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας με σκοπό να γνωρίσουν οι ξένοι ομόλογοι ένα ελληνικό δασικό οικοσύστημα. Ο Φορέας στήριξε την συνάντηση, οργανώνοντας την ξενάγηση στον Εθνικό Δρυμό, διανέμοντας έντυπο υλικό στα Αγγλικά προς ενημέρωσή τους για θέματα σχετικά με την χλωρίδα και τον Εθνικό Δρυμό γενικότερα καθώς και με την συμμετοχή στην ξενάγηση υπαλλήλων του Φορέα και εκπροσώπων του Διοικητικού του Συμβουλίου.

•    25 Φεβρουαρίου 2009: Τμήμα Βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

Το τμήμα Βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών ανέλαβε τη διοργάνωση ημερίδας, στην Αθήνα, το Φεβρουάριο του 2009, στα πλαίσια της δεύτερης κατά σειρά συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST (FP 0701) για τις δασικές πυρκαγιές, με έμφαση στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ζητήθηκε η οργάνωση της ξενάγησης των συμμετεχόντων στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, η διανομή έντυπου υλικού και η ενημέρωσή τους σχετικά τους για την ισχύουσα κατάσταση του Εθνικού Δρυμού καθώς και για την οργάνωση, τους στόχους, τα έργα αποκατάστασης της χλωρίδας και το έργο του Φορέα, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.


•    20 Μαρτίου 2009: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διοργάνωσε Ημερίδα στις 20 Μαρτίου 2009, στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκης. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την βιώσιμη ανάπτυξη και το δάσος καθώς και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών – προετοιμασία. Στην Ημερίδα παρευρέθηκε προσωπικό του Φορέα.

•    2009: Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας συμμετέχει από το 2009 και κάθε χρόνο στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναδάσωση. Στον Φορέα Διαχείρισης παραχωρείται εκθεσιακό περίπτερο. Το 2009 αφιερώθηκε μια ημέρα για τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και περιβαλλοντικές δραστηριότητες σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

•    30 Μαΐου 2009: Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλακάσας  
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλακάσας στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος 2009 οργάνωσε εκδήλωση με αντικείμενο την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κατοίκων και φορέων εν όψει κινδύνου πυρκαγιάς. Ο Φορέας εκπροσωπήθηκε από υπάλληλό του με την παρουσίαση εισήγησης.

 

•    16 Σεπτεμβρίου 2009: Αντιπροσωπεία υπαλλήλων των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας της Εσθονίας
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 εννεαμελής αντιπροσωπεία υπαλλήλων των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας της Εσθονίας συνοδευόμενα από τον Υπεύθυνο Δημοσιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» επισκέφτηκαν τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας όπου και πραγματοποιήθηκε ενημέρωσή τους για την ισχύουσα κατάσταση του Εθνικού Δρυμού καθώς και για την οργάνωση, τους στόχους και το έργο του Φορέα, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακολούθησε ξενάγηση τους σε επιλεγμένες τοποθεσίες του Εθνικού Δρυμού, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα έργα αποκατάστασης της χλωρίδας.

•    20 Οκτωβρίου 2009: Επίσκεψη φοιτητών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας του Παραρτήματος Καρδίτσας του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
Στις 20 Οκτωβρίου του 2009 πραγματοποίησε επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας ομάδα φοιτητών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας του Παραρτήματος Καρδίτσας του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, στα πλαίσια του εργαστηρίου Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών – Βιοτόπων.  Από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ζητήθηκε η οργάνωση της ξενάγησης των φοιτητών στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, η διανομή έντυπου υλικού και η ενημέρωσή τους σχετικά τους για την ισχύουσα κατάσταση του Εθνικού Δρυμού καθώς και για την οργάνωση, τους στόχους, τα έργα αποκατάστασης της χλωρίδας και το έργο του Φορέα. Στην ξενάγηση συμμετείχε προσωπικό του Φορέα καθώς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης.

Εικόνα 26: Στιγμιότυπα από την επίσκεψη ομάδας φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Καρδίτσας

•    22 Οκτωβρίου 2009: Επίσκεψη Κινεζικής Αντιπροσωπείας
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οργάνωσε τριήμερη επίσκεψη Κινεζικής Αντιπροσωπείας Προστασίας Δασών, με επικεφαλή τον Υπουργό Δασών της Κίνας, στην Αθήνα, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την διαχείριση και προστασία δασών τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κίνα. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Από το Φορέα Διαχείρισης ζητήθηκε η συμμετοχή του, κατά την ημέρα της ξενάγησης, διαθέτοντας υπαλλήλους και έντυπο υλικό για την ενημέρωση της αντιπροσωπείας σχετικά με την χλωρίδα και πανίδα του Εθνικού Δρυμού. Στην ξενάγηση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.   

•    21 Μαρτίου 2010: Εκδήλωση δενδροφύτευσης στην Πεντέλη από το Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α.
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας το ΥΠΕΚΑ διοργάνωσε ημέρα δενδροφύτευσης στην περιοχή της Πεντέλης. Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε ενεργά, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.
•    22 Μαρτίου 2010: Επίσκεψη Εκπροσώπου Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων επισκέφτηκε τον Μάρτιο 2010 τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας και συγκεκριμένα την περιοχή του Τατοϊου (χώρος αναψυχής Πλάτανος – πυροφυλάκιο Κατσιμιδίου – Βασιλικά Κτήματα) με σκοπό να ενημερωθεί για τα μέτρα και μέσα πρόληψης πυρκαγιών. Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Φορέα, ο Δασάρχης Πάρνηθας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων των τοπικών αρχών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.
•    29 Ιουλίου 2010: Επίσκεψη Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό
Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε τον 6ο Π.Σ., που εδρεύει στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου και ενημερώθηκε για τα μέτρα και μέσα πρόληψης - καταστολής πυρκαγιών. Παρευρέθησαν οι αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος, ο  Πρόεδρος του Φορέα πλήθος εθελοντών και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

•    07 Απριλίου 2011: Επίσκεψη του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ
Στην Αθήνα βρέθηκε την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Απριλίου, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ (Janez Potocnik), ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη και του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση. Η Υπουργός ΠΕΚΑ και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είχαν συνάντηση με εκπροσώπους 12 περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα όπως στη θαλάσσια στρατηγική, στη βιοποικιλότητα, στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, στην προστασία των ειδών προς εξαφάνιση. Ο κ. Ποτότσνικ τόνισε ότι ο χρόνος αντίδρασης έχει περιοριστεί πολύ και θα πρέπει να περάσουμε από τον τρόπο σκέψης «δράττω εκ των υστέρων» στον τρόπο σκέψης «δράττω εκ των προτέρων». Η συνάντηση έλαβε χώρα στο καταφύγιο «Μπάφι» όπου και τους υποδεχτήκανε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και ο Δασάρχης Πάρνηθας.